Tijdens de vakantieperiodes zijn huiseigenaren altijd even voorzichtig met het achterlaten van hun huis. Hebben zij wel genoeg gedaan aan inbraakpreventie? En wat zijn de laatste inbraakmethoden?

Meestal blijven de manieren van inbraak hetzelfde, je ziet wel nieuwe technieken de kop opsteken, maar veelal zijn de patronen hetzelfde: criminelen willen zo min mogelijk moeite doen voor een zo groot mogelijk resultaat. Daarom kom je met goede sloten, licht met bewegingssensoren en camerabewaking al een heel eind. Voorkomen is altijd beter dan genezen.

Inbrekers zijn vaak in de eigen buurt het meest bezig, deze wijk kennen zij en zij weten wat ze moeten verwachten van de omgeving. Zij kijken eerst goed rond welke huizen kwetsbaar zijn en bij welke huizen het meest te halen valt. Als je meteen laat zien dat er professionele sloten in het beslag zitten zullen zij liever een andere woning kiezen.

Het begint bij gedrag

Het beveiligen van je huis tegen inbrekers begint bij je eigen gedrag. Het klinkt best gek zo in het eerste geval. Maar inbraakpreventie kan in veel gevallen voorkomen worden door ander gedrag van de bewoners zelf. Zo zijn criminelen ook op sociale media aanwezig. Zet daarom nooit op je sociale media dat je op vakantie gaat. In de vakantieperiodes zullen inbrekers op zoek gaan naar mensen waarvan ze zeker weten dat zij niet thuis zullen zijn.

Verder is een goed opgeruimde tuin waarbij geen ladders, vuilnisbakken en andere objecten waarmee geklommen kan worden of een deur geforceerd kan worden, van belang. Vooral ‘s zomers is het gedrag nog meer van belang. Als je de deur uit gaat, sluit dan alle ramen, doe alles op slot en laat ‘s nachts een lampje branden. Deze kleine dingen zorgen voor een groot verschil.