NEW!Incredible offer for our exclusive subscribers! Read More
Lifestyle

Hoe veilig is een openbaar Wi-Fi netwerk?

2 Minuten lezen
internetkabels in modem

Endpoint security kan jouw laptop beveiligen, maar wie beveiligd een openbaar Wi-Fi netwerk? Die handige hotspots bij restaurants, bioscopen en in winkels. Zijn ze wel zo handig als ze lijken? Zijn deze wel zo veilig als ze overkomen? Hoe veilig openbare Wi-Fi netwerken zijn en waar je op moet letten lees je hieronder!

Beveiligingsrisico’s geassocieerd met het netwerk

Het risico dat je loopt tijdens het gebruik maken van een openbare Wi-Fi netwerk is dat het eigenlijk onveilig is. Je hebt het niet door en de kans schat je heel erg klein in, maar criminelen of hackers kunnen via openbare Wi-Fi netwerken jouw gegevens achterhalen. Een onbeveiligde hotspot is erg kwetsbaar en een makkelijk doelwit voor hackers. Hackers kunnen hun eigen Wi-Fi netwerk creëren om gemakkelijker gegevens van mensen te stelen, maar ze bezitten ook de tricks om Wi-Fi hotspots van andere bedrijven te kunnen aanvallen. Het kost iets meer tijd om deze aan te vallen, maar dat weerhoudt hackers er niet van om ze toch aan te vallen.

Nep Wi-Fi netwerk

Openbare Wi-Fi netwerken staan ook wel beter bekend als Wi-Fi hotspots. Wi-Fi hotspots vind je vrijwel overal. In cafe’s, restaurants, zwembaden, winkels en zelfs tankstations. Vrijwel alle openbare plekken die ergens binnen zijn bieden Wi-Fi hotspots aan. Dit doen ze omdat ze meerdere redenen ervoor hebben. Een van de grootste redenen is het lokken van klanten. Iedereen zit gemiddeld een stuk langer op zijn mobieltje dan tien jaar terug. Met alle luxe opties van nu zie je niet vaak meer iemand langskomen met een mobieltje als een oude Nokia. Een Nokia waar je alleen maar mee kan bellen en sms’en. Nu appt de meerderheid gratis met elkaar via het internet en facetimen ze elkaar ook via het internet. Op het belang van internet spelen deze bedrijven in. Helaas spelen ook criminelen en fraudeurs in op deze trend. Zo kunnen hackers een openbare Wi-Fi hotspot aanmaken onder de naam van een bepaald bedrijf in de buurt of onder de naam van een internetprovider. Mensen denken dat dat het een betrouwbare Wi-Fi hotspot is en gaan er gebruik van maken. Wat zij niet weten is dat de hotspot behoort tot hackers en zij via het netwerk toegang krijgen tot jouw persoonlijke dataverkeer. Hierdoor krijgen zij makkelijker de kans om jouw persoonsgegevens in te zien en over te nemen voor zwarte praktijken als identiteitsfraude of diefstal.

VPN-verbinding

Hoe bescherm je jezelf dan tegen deze criminele internetwereld? Geen gebruik maken van Wi-Fi hotspots is een aanrader. Echter heeft niet iedereen mobiele data en niet iedereen heeft er zin in om te gaan betalen als het ook gratis kan. Ook hier is er een oplossing voor. In plaats van je mobiel direct te laten verbinden met de Wi-Fi hotspot kan je een extra beveiligde verbinding maken tussen beiden. Dit doe je via het VPN, een virtueel privénetwerk. Deze beveiligde verbinding leidt het internet eerst om via een externe server. Deze externe server versleuteld het internet en zorgt ervoor dat je niet rechtstreeks verbinding maakt met de Wi-Fi hotspot. Veel veiliger dus! Wil je zeker weten dat je altijd veilig werkt? Neem dan contact op met De IT Afdeling voor meer informatie.

Openbaar Wi-Fi netwerk

Binnen openbare Wi-Fi netwerken kan je officiële Wi-Fi hotspots van bedrijven en nep Wi-Fi hotspots van hackers noteren. Beiden lijken erg op elkaar en bij beide loop je het risico dat je gegevens gestolen kunnen worden. Om dit te voorkomen kan je gebruik maken van een extra beveiliging tussen jouw mobieltje en de Wi-Fi hotspot door middel van VPN.

Gerelateerde berichten
Lifestyle

Zo haal je een gezellige sfeer in huis

2 Minuten lezen
We leven met zijn allen in een samenleving die nooit uit lijkt te staan. Door altijd maar druk in de weer te…
Power your team with InHype
[mc4wp_form id="17"]

Add some text to explain benefits of subscripton on your services.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *